Jadłospis
JADŁOSPIS
II | :Norma dziennego zapotrzebowania energetycznego dla dzieci w wieku 7-12 lat 1800 kcl, dziewczeta 13-15 lat 2100kcl, chłopcy 13-16 lat 2400kcl, średnia ważona czyli 35%- dla dzieci szkolnych 738kcl WODA MINERALNA NIEGAZOWANA PODAWANA BEZ OGRANICZEŃ | |
PONIEDZIAŁEK 19.05.25 ALERGENY | Krupnik zabielany z kaszy jęczmiennej 220g, makaron spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem, ser żółty 320g, sok jabłkowy 200g, mandarynka szt.1 (pszenica, mleko, jaja, seler). | |
WTOREK 20.05.25 ALERGENY | Rosół z makaronem, włoszczyzna i natką pietruszki 220g, młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem 100g, udziec drobiowy 80-100g, sałata lodowa w śmietanie 80-100g, kompot wieloowocowy 200g, jabłuszko szt.1 (pszenica, mleko, jaja, seler). | |
ŚRODA 21.05.25 ALERGENY | Żurek śląski z ziemniakami, włoszczyzną i jajkiem 220g, pierogi z farszem ziemniaczano-serowym z masełkiem i cebulką 170g, tarta Marchew 80-100g, sok niepasteryzowany 200g. (pszenica, jaja, mleko, seler) | |
CZWARTEK 22.05.25 ALERGENY | Kasza manna na rosole z włoszczyzną i natką pietruszki 220g, kasza jęczmienna perłowa 105g, bitki wieprzowe duszone na cebulce w sosie własnym 150g, surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem 150g, sok pomarańczowy 100% 200g. (pszenica, mleko, jaja, seler) | |
PIĄTEK 23.05.25 ALERGENY | Zupa pomidorowa z makaronem szpecle, włoszczyzną i natką pietruszki 220g, ziemniaki z masełkiem i cebulką 100g, łosoś pieczony 70g, surówka z kiszonego ogórka w śmietanie z czerwoną cebulką150g, kompot 200g (pszenica, mleko, jaja, ryba, seler) | |
PONIEDZIAŁEK 26.05.25 ALERGENY | Zupa ogórkowa z ziemniakami i włoszczyzną 220g, pampuchy drożdżowe z musem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i maślanki 150g, Tymbark multiwitamina 200g. (pszenica, mleko, jaja, seler) | |
WTOREK 27.05.25 ALERGENY | Kasza jaglana na rosole z włoszczyzną i natką pietruszki 200g, młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem 100g, kotlet schabowy opiekany 80-100g, młoda kapusta duszona w śmietanie 150g, sok jabłkowy200g. (pszenica, mleko, jaja, seler) | |
ŚRODA 28.05.25 ALERGENY | Zupa jarzynowa z kalarepką 220g, pierogi z kaszą gryczaną i mięsem 170g, kapusta kiszona gotowana 150g, sok niepasteryzowany 200g. (pszenica, mleko, jaja, seler) | |
CZWARTEK 29.05.25 ALERGENY | Zupa pieczarkowa z makaronem kuleczki 200g, młode ziemniaczki z masełkiem 100g, kotlet mielony80g-100g, mizeria ze śmietaną i szczypiorem150g, sok pomarańczowy 100%. (pszenica, mleko, jaja, seler) | |
PIĄTEK 30.05.25 ALERGENY | Krupnik ryżowy z włoszczyzną 220g, młode ziemniaczki 100g, filet z miruny opiekany 80-100g, surówka z czerwonej i białej kapusty 150g, sok wieloowocowy 200g. (pszenica, mleko, jaja, ryba, seler) |
*Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec zmianie.
Gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczany.
Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady.